Cápsulas de omega-3 y vitamina d

Omega-3 och vitamin D – två viktiga näringsämnen

Omega-3 och vitamin D är två viktiga näringsämnen som vi behöver för att våra kroppar ska fungera optimalt. Men hur fungerar egentligen dessa viktiga näringsämnen i kroppen?

Omega-3 och vitamin D – vad är skillnaden?

Även om vissa livsmedel och kosttillskott, såsom fisk och Möllers Tran, innehåller både omega-3 och vitamin D så kan man också hitta dom var för sig i vissa animaliska och vegetabiliska livsmedel.

Omega-3 för ditt hjärta, hjärna och ögon

Studier visar att omega-3-fettsyrorna EPA och DHA ingår i flera viktiga processer i kroppen. De fungerar exempelvis som byggstenar i det kardiovaskulära systemet, och fettsyran DHA har en positiv effekt på hjärtat. Fettsyran DHA bidrar också till normal funktion av hjärnan och synen.  Studier visar också att det finns ett samband mellan mammans intag av DHA under graviditeten och den normala utvecklingen av fostrets hjärna. DHA fortsätter sedan att bidra till bibehållandet av en normal hjärnfunktion genom hela livet.

Vitamin D

Vitamin D finns också i livsmedel som fet fisk och fiskrom samt i kosttillskott som Möllers torskleverolja. De vanligaste formerna av vitamin D är D2 and D3. Vitamin D3 är att föredra då det är den lättaste formen för kroppen att ta upp, bryta ner och använda. Vitamin D2 finns i livsmedel som svamp, medan D3 hittas i animaliska livsmedel.

Vitamin D bidrar till utvecklingen av en stark benstomme hos barn och hjälper sedan till att bibehålla ett hälsosamt immunsystem och normal benstomme genom hela livet.

Omega-3 och vitamin D – Hur mycket behöver du?

Livsmedelsverket har tagit fram tydliga rekommendationer angående det dagliga intaget av vitamin D. Barn under 2 år och vuxna under 75 år samt barn över 2 år behöver 10 mikrogram vitamin D per dag.

Om du är över 75 år eller är vuxen med liten eller ingen solexponering rekommenderas 20 mikrogram vitamin D per dag.

Från och med slutet av mars/början av april till slutet av september räcker solexponering för de flesta för att bilda en tillräckligt stor mängd vitamin D. Under hösten och vintern blir det viktigare att få i sig D-vitamin genom sin kost. Eftersom att det kan vara svårt att få i sig en tillräckligt stor mängd vitamin D enbart via maten, så bör alla (inklusive gravida och ammande kvinnor) i alla fall överväga att addera ett dagligt tillskott som innehåller 10 mikrogram vitamin D under höst och vinter. Livsmedelsverket rekommenderar att vissa grupper tar kosttillskott med D-vitamin för att få i sig tillräckligt med D-vitamin. Detta gäller barn under 2 år och vuxna över 75 år, samt dom som inte äter fisk eller berikad mat och dom som inte vistas i solen på sommaren.

Livsmedelsverket rekommenderar också att du bör äta 2-3 måltider innehållande fet fisk per vecka för att kroppen ska få i sig de näringsämnen den behöver. För att uppnå de positiva effekterna av EPA och DHA bör intaget av dessa vara 250 mg varje dag. För gravida är det särskilt viktigt att äta fet fisk en gång i veckan, då fettsyrorna DHA och EPA hjälper fostret att utvecklas på rätt sätt.